WEGGEGOOIDE DINGEN

Muizenpoppenhuis | december 2017 - januari 2018

Rond de Kerstdagen ruim ik altijd samen met mijn moeder een kast of een kamer op bij haar in huis. Mijn ouderlijk huis. Deze keer zouden we een stuk van de zolder doen. Het schuine deel, achter het tafeltje met de naaimachine, dat alleen kruipend te bereiken was. Daar waren we al lang niet meer geweest. Er lag van alles, het meeste netjes in dozen of plastic zakken gestopt. Veel nog bruikbare knotten wol en katoen, maar ook allerlei werkstukken die mijn moeder ooit gemaakt had voor een cursus creatieve handvaardigheid. Houten objecten, prachtig geglazuurd aardewerk, maar ook een poppenhuis van papier, in een open doos van pakweg 30 x 40 centimeter.

Stoeltjes, tafeltjes, kamerplanten, keukenkastjes: alles zelf gemaakt. Maar poppetjes hadden er de laatste jaren niet meer in gewoond. Het huis was in beslag genomen door de muizen, die daar een onvoorstelbare ravage hadden aangericht.

Gek genoeg waren sommige dingen onaangetast: de blauwe stoeltjes stonden nog keurig op hun plek. Op andere plekken was de huisraad geminimaliseerd tot een combinatie van snippers en muizekeutels. Ik moet zeggen: ik vond het indrukwekkend. Zo zie je het niet vaak.

Ik heb het poppenhuis een paar weken op een tafeltje laten staan om er nog eens goed naar te kijken, maar mijn moeder vond ook dat we dit echt beter weg konden gooien.