WEEMOED & WILDERNIS

Het Tiengemeten archief | 11 juni 2018

kast D en 3 stapels met 57 dozen in de huiskamer

Op 23 oktober 2012 werd filmlaboratorium Cineco failliet verklaard. Niet alleen had Cineco al het filmmateriaal van Tiengemeten ontwikkeld, in hun kluis lag ook het complete negatiefmateriaal van Tiengemeten opgeslagen. In de uiteindelijke films zitten natuurlijk maar kleine stukjes van wat we gefilmd hebben. Op de rollen negatief staat alles wat we dertien jaar lang vastgelegd hebben van de veranderingen daar.
Op 27 september 2013 haalde ik alles op. Het was een mooie nazomerdag. Op het achterterrein van Cineco vond een soort van reünie plaats van filmers die langskwamen. Dat was leuk en erg treurig tegelijk.
Omdat EYE Filmmuseum geen ruw materiaal bewaart, zat er niets anders op dan om de 57 dozen in mijn woonkamer neer te zetten.

Ik ging meerdere malen op zoek naar een goed onderkomen voor het materiaal. Anders dan de andere provincies bleek Zuid-Holland geen eigen archief te hebben. Zuid-Holland valt direct onder het Nationaal Archief in Den Haag. Los van de dozen met negatief filmmateriaal met bijbehorende DAT-tapes, had ik dozen vol knipsels, 3 ordners beleidsstukken, een archiefdoos vol plannen, notities en nota’s, en nog zo het een en ander. Maar de medewerker dienstverlening /collectiebeheer van het Nationaal Archief liet me weten dat ze geen AV materiaal bewaarden. Aan het papieren materiaal maakte hij überhaupt geen woorden vuil.

Dus bleef alles gewoon staan. Toen het Landbouwmuseum op Tiengemeten in 2016 een dag wilde organiseren om nog eens terug te blikken op het hele proces van verandering, leek me dat een geweldig idee. Ik had een paar gesprekken met het organiserend comité, en er werd een datum geprikt (4 juni). Ik stortte me op alle papieren en foto’s die nog rustig thuis voorhanden waren. Ik selecteerde filmfragmenten en maakte een powerpoint-presentatie. Een paar weken voor aanvang kreeg ik te horen dat het allemaal niet doorging: er bleek geen enkele belangstelling te zijn voor een dergelijk evenement. Bij helemaal niemand.
Ik was teleurgesteld, en enigszins ontdaan.

Door mijn film BEWAREN of hoe te leven ben ik weer eens streng door mijn eigen spullen gegaan. Als ik alles binnen 5 minuten wil kunnen vinden, dan moet ik alles wel overzichtelijk kunnen opbergen. En dat werd steeds moeilijker.
Dus ik waagde een nieuwe poging en mailde op 19 februari 2018 Beeld en Geluid. Na een reminder kreeg ik op 1 mei antwoord waarbij ze me naar het Erfgoedhuis Zuid-Holland of Natuurmonumenten verwezen. Ook het negatiefmateriaal hoorde niet tot hun taak.
Het Erfgoedhuis antwoordde onmiddellijk dat ze helaas geen collectiebeherende instelling zijn, maar ze verwezen me naar Teun de Bruijn, gemeentearchivaris te Dordrecht. Tiengemeten bleek onder het Streekarchief in Dordrecht te vallen.
Van te voren stuurde ik Teun de shotlist toe (197 pagina’s). Het leek hem wel interessant. En al dat papier ook. Woensdag 6 juni ben ik het allemaal gaan brengen. Teun de Bruijn en Ron de Bruijn namen het materiaal in ontvangst. Het werd netjes uitgestald op twee grote witte tafels om nader geïnspecteerd te worden.

Ik heb ze ook de DVD-box gegeven, en zicht-DVD-tjes van al het negatief. Dan hebben ze een beetje idee van wat er in al die dozen zit.
Meer kan ik niet doen.