WEEMOED & WILDERNIS

Jaartal:
2010
Lengte:
88 minuten

Logline:
Op het eiland Tiengemeten is vruchtbare landbouwgrond omgevormd tot natuur. De film volgt de veranderingen in het landschap, vanuit een persoonlijk poëtisch perspectief, waarbij vergankelijkheid en tijdelijkheid de centrale thema’s zijn.

Synopsis:
Weemoed & Wildernis is de vierde (en laatste) film die Digna Sinke over de veranderingen op het eiland Tiengemeten maakte. Tiengemeten is ooit op de zee veroverd en door mensen omgevormd tot vruchtbare landbouwgrond. In de jaren 90 werd besloten om van Tiengemeten weer wilde natuur te maken.
Het maken van de plannen, het vinden van vervangende bedrijven voor de boeren en het vinden van financiering namen tien jaar in beslag. In 2006 werd begonnen met de herinrichting van het eiland. Asfaltwegen werden weggehaald, kreken werden gegraven, bomen werden gerooid en nieuwe bomen werden geplant, dijken werden opgehoogd of juist afgegraven. Digna Sinke volgt de veranderingen in het landschap over een periode van 13 jaar, terwijl ze ook terugblikt op de veranderingen in haar eigen leven. Het uiteindelijke thema van Weemoed & Wildernis is tijdelijkheid en vergankelijkheid.

Crew:
scenario & regie: Digna Sinke
camera: Jan Wich, Goert Giltaij, Maarten Kramer, Marc Homs, Peter Brugman, Paul van den Bos, Jaap Veldhoen
geluid: Tom d’Angremond, Sander den Broeder, Menno Euwe, Erik Langhout, Jan Wouter van Reijen, Wouter Veldhuis, Albert Elings
montage: Albert Elings
geluidsontwerp: Marc Lizier / Klink
beeldafwerking: Filmmore
laboratorium: Cineco
producent: Digna Sinke

de film is tot stand gekomen met steun van:
Nederlands Fonds voor de Film
NPS
Thuiskopie Fonds
Mediafonds
CoBO

Filmprijs:
Festival International du Film d’Environnement, Parijs 2010: Prijs voor Beste Documentaire
Filmfestival „Der neue Heimatfilm“, Freistadt 2011: Prijs voor Beste Documentaire
Filmfestival Eberswalde 2012: nominatie Beste Documentaire