NIEUW TIENGEMETEN

Jaartal:
2010
Lengte:
53 minuten

Logline:
De asfaltwegen worden afgegraven tot kreken, de dijk wordt doorgestoken, de boerderijen krijgen een nieuwe bestemming. Gaat het de mens lukken om natuur te maken? Natuur die ook nog geschikt is voor recreatie?

Synopsis:
NIEUW TIENGEMETEN is het derde (zelfstandige) deel van een documentaire serie over Tiengemeten. Digna Sinke is in oktober 1996 begonnen met opnames op het eiland. Daar waren toen nog 5 boerenbedrijven gevestigd. In het eerste deel is te zien hoe de vruchtbare grond voor de landbouw gebruikt wordt, en hoe de plannen voor nieuwe natuur vorm krijgen.
Het tweede deel beslaat de periode 2001-2006. Voor bijna alle boeren is een vervangend bedrijf gevonden. Alleen het bedrijf van de gebroeders Vos is nog overgebleven op het eiland. Het duurt 5 jaar voor financiering voor de uitvoering van de plannen gevonden is, en Vos elders een nieuw bedrijf begint.
Het derde deel begint met wat de “herinrichting” genoemd wordt, na het vertrek van de gebroeders Vos. Graafmachines nemen het eiland over en veranderen het landschap ingrijpend. Als het werk klaar is, kan de natuur -begeleid- zijn gang gaan. Op mooie dagen stromen de bezoekers toe.

Crew:
scenario & regie: Digna Sinke
camera: Jan Wich, Jaap Veldhoen
geluid: Tom d’Angremond, Menno Euwe, Erik Langhout, Albert Elings
montage: Albert Elings
geluidsontwerp: Marc Lizier /Klink
producent: Digna Sinke / SNG Film

de film is tot stand gekomen met steun van:
Nederlands Fonds voor de Film
NPS
Thuiskopie Fonds
Mediafonds
CoBO-fonds