Groeneveld-lezing | 2016

PERSBERICHT

Groeneveldprijs 2016 toegekend aan Digna Sinke

De Groeneveldprijs wordt dit jaar uitgereikt aan de filmmaakster Digna Sinke, in Zeeland geboren, maar reeds lang vanuit Amsterdam werkzaam.
Het juryrapport roemt Digna voor de wijze waarop zij in haar totale oeuvre van 25 films, dat inmiddels een periode van 45 jaar omvat, aandacht geeft aan de betekenis van natuur en landschap. Niet alleen in haar documentaires die de ontwikkeling van natuur en landschap als onderwerp hebben, zoals de documentaires over de transformatie van landbouw naar natuur op het eiland Tiengemeten en haar recente film “Onder de Oppervlakte” over de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeland, maar ook in haar overige films speelt de omgeving, het landschap vaak een bijzondere rol.
De prijs wordt uitgereikt op 4 november op Kasteel Groeneveld in Baarn. Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden.
Sinds 2000 wordt de Groeneveldprijs uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor het debat over de groene ruimte en die daarbij een afwijkend, kritisch geluid laat horen.

Download de hele lezing