SUIKERZAKJES

29-8-2000, revisie 18-3-2018
kast I van Izak

Kast I van Izak bevat 35 ordners met suikerzakjes. Dat is nog niet alles. Ook kast J van Jan bevat nog een aantal multomappen. En bovenop kast V staan vier wijnkistjes met dubbele en nog in te plakken exemplaren. Het is duidelijk dat ik zoveel suikerzakjes niet bij elkaar heb gekregen door zelf overal kopjes koffie te drinken. Het is dankzij vele vrienden, vriendinnen, kennissen en familieleden dat deze zakjes (en wikkels) zich in mijn archief bevinden.
Inmiddels jaren geleden is alles een beetje uit de hand gelopen toen mijn vader op het gemeentehuis van Nijkerk kwam en daar een suikerzakje voor me meenam. Dat trok de aandacht van de heer Gerrit van der Zee, ambtenaar aldaar: hij spaarde ook suikerzakjes. Maar eigenlijk wilde hij van zijn verzameling af. Het was hem boven het hoofd gegroeid, en hoe meer hij er kreeg, des te moeilijker werd het om er nog gewoon plezier in te hebben. Het waren zo’n dertigduizend exemplaren. Of ik geïnteresseerd was. Nou ja, toch wel.
Op een goeie avond is hij langs geweest. Met een auto vol blauwe ordners. We hebben een tijd zitten praten, en ik begreep heel goed dat hij zeker wilde weten dat zijn verzameling een beetje fatsoenlijk behandeld zou worden.
De ordners hebben een tijdje bovenop de linnenkast gelegen, maar dat kon zo niet doorgaan. Daarom heeft er een reorganisatie van de archiefkasten plaatsgevonden. De archiefdozen van kast I -dozen vol informatie over mijn films- zijn naar kast G verhuisd, en de inhoud van kast G is de deur uit gedaan. Dat was een deel van onze Vrij Nederland-collectie, die we vanaf 1970 aardig compleet hadden. Maar ja, er moeten keuzes gemaakt worden, dus Vrij Nederland is overgedragen aan het Nederlands Foto Instituut. Er was nog een groot probleem op te lossen: ik moet mijn eigen verzameling inschuiven in de collectie Van der Zee.