GRENZEN - Digna Sinke

logline:

GRENZEN onderzoekt op een persoonlijke, poëtische manier de grenzen van een tuin en wat daar groeit, maar komt tenslotte uit bij een verkenning naar de eigen, interne grenzen van de filmmaker zelf.

 

GRENZEN is een korte persoonlijke film die in eerste instantie over de begrenzingen van mijn tuin in Zonnemaire (Zeeland) lijkt te gaan, maar zich gaandeweg ontwikkelt tot een dagboekachtige bekentenis over de grenzen binnen in mezelf. De beelden zijn associatief aanéén geregen. Naast beelden van mijn tuin in Zonnemaire, is te zien hoe het hoog water wordt in de Westerschelde, en hoe de zon schaduwen werpt in het Vondelpark. Een deel van de opnames heb ik  in Punta Prima op Menorca gemaakt, waar Marion Hänsel (†2020) me in 2019 uitnodigde (samen met Anne Van de putte) voor een verblijf in haar huis.

De film zie ik als onderdeel van wat ik mijn archiveringsproject noem. Al jaren leg ik iets vast, variërend van oud behang tot mijn eigen gevoelens. En ik doe er een etiketje op: Archivering, met het jaartal en een nummer.

Toen curator Kees de Valk me vroeg voor een expositie in de Bewaerschole (Haamstede), met als  thema Veranderende grenzen, meanderen tussen orde en chaos, vond ik dat ik naast foto’s, objecten en schilderijen ook een film moest laten zien. Tijdens de lockdown kon ik daar rustig aan werken. Regie, camera, geluid, muziek, montage: ik heb alles zelf gedaan, in de wetenschap dat imperfectie zijn eigen schoonheid heeft.