DE HOOP VAN HET VADERLAND

jaar:
1982
lengte:
90 minuten

logline:
een film over Apophorèta, de schoolkrant van het Utrechts Stedelijk Gymnasium, en over thema’s als schrijven of niet-schrijven, verwachtingen en volwassen worden.
(bron: ansichtkaart)

synopsis:
Waarom schrijven zoveel mensen ergens tussen hun twaalfde en hun achttiende gevoelige gedichten en verhalen, en waarom houdt dat daarna meestal op?
En waarom wordt een deel van die gedichten en verhalen in de schoolkrant gezet, ook al is de angst dat de anderen het lezen meestal net zo groot als de hoop?
Verwarrende ervaringen horen kennelijk bij die leeftijd, en gevoelens zijn van een ongekende hevigheid omdat nog niets zijn definitieve plek gevonden heeft. Achteraf geredeneerd lijkt alles als een puzzel in elkaar te passen wat op het moment zelf een volstrekte chaos was.
Maar wat staat iedereen zich toe te herinneren? Godzijdank wordt er veel onaangenaams vergeten. En soms lukt dat niet.
In deze film vertellen 14 mensen over hun ervaringen met de schoolkrant van het Utrechts Stedelijk Gymnasium: Apophoreta. In 1937 opgericht, en nog niet verdwenen.
Maar eigenlijk vertellen ze over hoe het was om tussen de twaalf en de achttien te zijn, op dat speciale gymnasium te zitten, en om wat te willen. En daar min of meer toevallig woorden voor te kiezen. Letters. In allerlei verschijningsvormen.
En er is ook nog een treinreis.
Twee vrouwen reizen van Amsterdam naar Utrecht. Een mistig landschap vliegt voorbij. Ze praten over vroeger, school, verwachtingen en wat ervan terecht gekomen is.
Ze praten er niet echt over, zoals de mensen die in de film geïnterviewd zijn. Ze spelen dat ze praten. Ze zeggen wat ik zou willen zeggen als ik het zou durven.
Ik kan er niet omheen draaien: ik heb ook op die school gezeten, en in die redaktie. En de schoolkrant is één van die dingen geweest die me een beetje duidelijker maakten wat ik wel en wat ik niet moest gaan doen.
(bron:flyer, tekst DS)

camera: Jan Wouter van Reijen
geluid: Menno Euwe
produktieleiding: Rens Oomens
productie: Rolf Orthel
scenario, regie & montage: Digna Sinke

met
Wils Brunings
Henk Sillevis
Rudolf Engelberts
Hans van Regteren Altena
Loud Wesseling
Jan Wienese
Roelof Oldeman
Hannemieke Stamperius
Charlotte Mutsaers
Babet Mossel
Marjan Peer
Maarten Edel
Bas des Tombe
Emmie Lewin

en Catherine ten Bruggencate & Andrea Fiege

muziek:
Hans van Berkestijn
Rudo den Hartog