DE GEBROEDERS HELLE

jaar: 1976
lengte: 28 min

logline:
De overzichtelijke wereld van een moeder met haar twee zoons in een klein dorp wordt verstoord wanneer de oudste een vriendin mee naar huis neemt.

synopsis:
Als we in het dorp waren, gingen we soms bij moei Koos op visite.
Ze was heel oud en groeide als een koeiestaart. Naar beneden. Mijn zusje en ik kregen altijd een babbelaar uit een trommeltje. Ze maakte ze nog zelf.
Later zei mijn moeder dat we die babbelaars beter niet op konden eten, want dat het in het keukentje een vieze boel was. Dat was me nooit opgevallen.
Niet ver van de zeedijk woonden twee broers met hun moeder. Terwijl het buiten donker werd, kreeg ik een kop koffie met veel melk en een paar vellen.
We zaten op oude versleten stoelen aan een wiebelige tafel. Achter de schuifdeuren lag de mooie kamer. Op precies dezelfde plaats een tafel en vier stoelen, maar dan heel mooi, gekocht na jaren sparen. Voor de zondagen en heel bijzondere gebeurtenissen.
De gebroeders Helle en hun moeder zijn maar verzonnen. Akteurs spelen mensen die lijken op mensen die ik wel eens gezien heb. Film blijft een vreemde afspiegeling waar je soms beter naar kijkt dan naar echte dingen.
Digna Sinke
(bron: flyer, eigen tekst)

met
Hidde Maas, Cor van Rijn, Jeanne Verstraete, Loes Vos

scenario en regie : Digna Sinke
produktie: Rolf Orthel
kamera: Paul van den Bos
licht : Cons Tresfon
geluid: Roel Bazen
skript/continuity Titia Jaarsveld
montage: René Scholten
akkordeon: Tony Benoit- – Miny Dekkers
assistentie Hans Fels Hans Oosterhuis – Jacinta Hin – Jules van den Steenhoven
mixage Wim Wolfs
laboratorium Cineco

met dank aan
Koninklijke Muziekvereniging Concordia
Rederijkerskamer ‘de Eendracht’
Krijger Tours Goes
de bevolking van St. Maartensdijk en Tholen

deze film kwam tot stand met een subsidie van CRM

première 29 april 1975
gedistribueerd door Film International, samen met Altijd wat anders, zelden iets goeds van Orlow Seunke, onder de titel: Sinke en Seunke