BOVEN DE BERGEN

Jaartal:
1992
Lengte:
107 minuten

Logline:
Zes mensen gaan op weg om van het uiterste noorden van Nederland tot het diepste zuiden te lopen, op zoek naar de bergen. Slechts twee van hen bereiken het einddoel.

Synopsis:
Zes mensen staan op het punt om gezamenlijk een voettocht te maken van het uiterste noorden van Nederland naar het uiterste zuiden, op zoek naar de bergen.
De dag van het vertrek gaat er al van alles mis: Vincent zal zich met zijn vrouw Hélène pas een paar dagen later kunnen aansluiten. Voor JeePee, met zijn 18 jaar de jongste van het gezelschap en groot bewonderaar van Vincent, een reden om eigenlijk niet meer mee te willen. Met veel gezeur en tegenzin zal hij de tocht beginnen.
Stefan gaat samen met Neeltje. Ze zijn al jaren samen, maar hun relatie drijft op ruzietjes en misverstanden. Rina gaat mee als vriendin van Neeltje. Ze is zangeres, maar wil niet meer zingen.
Tijdens een uitvoering van de opera Dido en Aeneas raakte ze zo in de war dat ze niet meer verder kon zingen en ophield net voor de laatste aria waarin Dido haar eigen dood bezingt.
Zo gaan ze met zijn vieren op pad, in de hoop dat Vincent en Hélène er nog bij zullen komen.

Een dag later dan afgesproken komt Vincent dan eindelijk, met Hélène die nog nooit gekampeerd heeft en voor het eerst zo’n tocht onderneemt. Vincent werpt zich meteen op als leider van de groep. Dat was blijkbaar ook zijn rol in het vriendenclubje vroeger waar hij en Stefan deel van uitmaakten. Voor JeePee is hij als altijd het voorbeeld van geslaagd en succesvol. Tot Rina doet hij voorzichtige toenaderingspogingen, die minder voorzichtig worden als Hélène als eerste afhaakt. Hélène was niet opgewassen tegen de lichamelijke inspanningen. Alleen Neeltje bekijkt Vincent met achterdocht.

Alles wordt anders als ze het gebied doorkruisen waar Rina haar jeugd heeft doorgebracht. Rina weet het verleden dat haar steeds lastig valt met verwarrende beelden te bedwingen door de weg in te slaan uit haar herinneringen. Het is voor haar een nieuw begin. Vincent echter wordt geteisterd door een toenemende rusteloosheid. Tijdens een verschrikkelijk noodweer brengt hij zijn filosofische uitgangspunt dat egoïsme het enige principe is dat geldigheid heeft, in de praktijk. Schijnbare overwinnaar, wordt hij de grote verliezer. Uiteindelijk zit er niets anders op dan weg te gaan.

Stefan, Neeltje, Rina en JeePee gaan door met hun tocht die steeds vreemder wordt, steeds losser van de gewone alledaagse wereld. Een reis door een niemandsland zonder tijd. Als Stefan en Neeltje weer een manier vinden om van elkaar te houden, vervalt voor hun de noodzaak om het eindpunt te willen halen. JeePee en Rina de zwaksten, de kwetsbaarsten van de groep zijn de enigen die nog doorlopen. Ze beklimmen de hoogste berg in het diepste zuiden. Opeens heeft Rina weer zin om te zingen.

Cast:
Roos Blaauwboer (Neeltje)
Catherine ten Bruggencate (Rina)
Eric Corton (Jan Paul)
Renée Fokker (Hélène)
Esgo Heil (Stefan)
Johan Leysen (Vincent)

Crew:
scenario & regie: Digna Sinke
camera: Goert Giltay
geluid: Lukas Boeke
make up: Mia De Jong
montage: Jan Wouter van Reijen
mixage: Ad Roest
laboratorium: Cineco
produktieleiding: Ineke van Gulik
assistent producent: René Goossens
producent: René Scholten / Studio Nieuwe Gronden

de film is tot stand gekomen met steun van:
Fonds voor de Nederlandse Film