BALLET WAARVOOR DIENT DAT?

directors statement

Sommige mensen houden niet van ballet.
Maar voordat je zeker weet dat je niet van ballet houdt, zul je het toch gezien moeten hebben. En moeten weten waar het om draait. Dat is vaak het probleem. De meeste mensen hebben ballet nu eenmaal niet met de paplepel ingegoten gekregen, en blijven het gevoel houden dat het eigenlijk niets voor hen is.
De konklusie zou dus kunnen zijn dat je met kinderen moet beginnen als je ooit een krities en geïnteresseerd publiek wil hebben dat er wat van af weet.
Er is in Nederland een balletgezelschap dat zich vooral op kinderen richt: het Scapino ballet

Ballet is een soort bewegen. Heel uitgekiend bewegen. Soms met strakke regels, soms niet. Zo uitgekiend dat je er plezier of andere emoties bij kunt beleven als je er – als publiek – naar kijkt.
Door van te voren de regels van het spel uit te leggen en er over te praten probeert scapino kinderen naar ballet te leren kijken.

Op een schoolplein bijvoorbeeld bewegen kinderen zelf ook. Ze hebben een scala van bewegingen tot hun beschikking. Meer dan grote mensen lijkt het. Het is leuk om te bewegen. Lekker. Het is ook leuk om te dansen. Zelf een voorstelling maken met ballet, decors, muziek en mooie kleren is heel spannend. Dan blijkt ook dat je die geperfektioneerde vormen niet in een ochtendje onder de knie hebt. Ballet is ook een vak.

Deze film is bedoeld voor mensen die wel eens wat meer van deze dingen af zouden willen weten: ouders, docenten en kulturele ambtenaren bijvoorbeeld.
Als ze deze film gezien hebben, weten ze misschien wat precieser of ze met Scapino te maken willen hebben. En op welke manier.

(bron: flyer, eigen tekst)