ATLANTIS

Jaartal:
2009
Lengte:
81 minuten

Logline:
Een vijftienjarig meisje is op zoek naar haar eigen plek in de wereld. Haar tochten naar een eiland waar de tijd niet lijkt te bestaan, geven het begin van een antwoord op haar vragen.

Synopsis:
Xenia, een meisje van vijftien, is anders dan de andere meisjes. Ze woont niet ver van de grote stad, in een tijd die nabije toekomst is. Alle mensen zijn verplicht gelukkig en de samenleving is perfect geordend. Het verleden is taboe verklaard, omdat het teveel verbonden was met problemen en ongeluk.
Haar broer Arnout is de enige met wie Xenia zich op een vreemde manier verbonden voelt. Met hem deelt Xenia nog vage herinneringen aan een andere tijd, toen hun oma nog leefde. Iedere ochtend vertelt Xenia hem wat ze gedroomd heeft. Bijna al haar dromen gaan over dooltochten zonder dat ooit een doel bereikt wordt.
Xenia rijdt dagelijks haar eigen route naar school, over een smal pad door het niemandsland.
Op een dag wordt ze daar opgewacht door een oude man die haar vraagt een brief te bezorgen bij een zekere Agnes die op het naburige eiland woont. Ze wil de opdracht eerst weigeren omdat het eiland verboden gebied is en nog geen deel uitmaakt van de ordening. De man dringt aan en aarzelend neemt Xenia de brief aan.
De veerman brengt Xenia naar de overkant. Een lange rechte weg voert door het
landschap naar het huis van mevrouw Agnes. Xenia geeft haar de brief, en ziet tot haar verbazing dat er warm, zomers licht binnenvalt en dat de schaduwen sneller verschuiven dan normaal. Xenia is in een wereld terechtgekomen waar geen tijd is, en waar naast geluk ook verdriet bestaat. Ongeordend, verwarrend maar echt.
Mevrouw Agnes geeft Xenia een sleutel mee. Die brengt Xenia op school in de problemen. Het is verboden om sleutels uit het verleden te hebben. ’s Avonds op haar kamertje bekijkt Xenia de sleutel nog eens. Als ze de sleutel op haar hand voor zich houdt, dringen beelden van vroeger zich op. Geschrokken legt ze de sleutel neer. Ze besluit hem terug te gaan brengen.
De veerman zet Xenia weer over. Op het eiland ontmoet Xenia de raadselachtige Minke, die haar aanraadt om een beetje haast te maken met de vragen die ze nog stellen wil. De tijd dringt. Schuchter vraagt Xenia aan mevrouw Agnes: waarom besta ik? Heb ik een doel? Mevrouw Agnes zegt dat het doel geluk is, maar dat je dat zelf moet zoeken. Ze raadt Xenia aan te doen wat voor haar ligt en zich niet druk te maken om niets.
Als op het schoolfeest een jongen plagerig avances maakt, volgt Xenia het advies van mevrouw Agnes op: ze zoent hem vol op de mond. Met een nieuw soort zelfvertrouwen loopt ze naar buiten, iedereen verbijsterd achterlatend.
Maar niet al Xenia’s vragen zijn beantwoord. Hoe moet ze verder? Na een laatste wijze raad blijkt mevrouw Agnes verdwenen. En Minke wordt als spionne door onbekende soldaten voor Xenia’s ogen neergeschoten.
Nog één keer moet Xenia terug, nu met de sleutel bij zich. Het huis van mevrouw Agnes lijkt al jaren geleden verlaten. Hier en daar liggen resten van het verleden: een papieren vlieger, een fotootje van een vrouw in klederdracht die sprekend op Xenia lijkt, en de envelop waar de brief van de oude man aan mevrouw Agnes in gezeten heeft.
Er is niets meer over van wat er ooit was. Xenia begrijpt dat zij degene is die het eiland moet redden van de ordening. Er is maar één oplossing: ze opent de oude sluis en het water stroomt binnen. Met een oude roeiboot vaart ze naar het vaste land. Niets kan haar meer gebeuren. Ze weet wat ze moet doen. Alles is goed.

cast:
Pitou Nicolaes (Xenia)
Yorrin Kootstra (Arnout)
Annemarie Prins (Mevrouw Agnes)
Bert Luppes (Veerman)
Ria Marks (Minke van de Majoor)
Khaldoen Alexander Elmecky (Meneer Abdulkadir)
Cas Enklaar (Oude man)
Sandra Vlaar (Lizzie)

Crew:
Scenario & regie: Digna Sinke
Camera: Richard van Oosterhout NSC
Montage: Michiel Reichwein
Muziek: Paul M. van Brugge
Geluidsontwerp: Jan Willem van den Brink & Tom Bijnen
Production Design: Vincent de Pater
Kostuumontwerp: Margriet Procee
Uitvoerend producent: Bernadette Bout
Productieleider: Femke Bennink
Geassocieerd Producent: Marion Hänsel / Man’s Film Productions
Gedelegeerd Producent: Koji Nelissen
Producenten: Wilant Boekelman & Jan van der Zanden / Waterland Film & TV

deze film is tot stand gekomen met steun van
Boeddhistische Omroep Stichting
Nederlands Fonds voor de Film
Suppletie Fonds
CoBO fonds
Stimuleringsfonds
Thuiskopie Fonds

stills: Dinand van der Wal
werkfoto’s en Pitou op Tiengemeten: Digna Sinke

première: filmfestival San Sebastian Zabaltegi 2008
release 16 april 2009