PROJECTEN

Alles wat niet film is, noem ik gemakshalve maar projecten. Een prettig vaag en ruim begrip. Het hele leven is natuurlijk een soort project. Maar in dit geval gaat het om alles wat het midden houdt tussen kunst en knutselwerkjes. Het meeste zit niet in mijn genummerde kasten opgeslagen, maar zwerft rond of hangt ergens op.

Het begon in 1979 met een project dat ik Archeologie noemde: een dikke plak behang die ik in het huis vond dat mijn vader net gekocht had, fileerde ik zorgvuldig. Ik plakte er een etiketje bij: 1979-1.

Tamelijk onregelmatig ben ik zulke dingen blijven doen. Schijnbare trivialiteiten worden door mij met grote precisie behandeld alsof het kostbaarheden zijn. En in mijn ogen zijn het dat ook. Voor de restanten van mijn eerste teddybeertje heb ik een klein tempeltje gebouwd, ongeveer in dezelfde tijd, denk ik. Het beertje was wel heel erg door de motten opgevreten, redding was niet meer mogelijk. Ik heb het gefotografeerd, en een dia ervan hangt in het achterste deel van het tempeltje. In een glazen kistje ligt nog een stukje van zijn velletje. De zuiltjes zijn gemaakt van de stam van een verwaarloosde rozenstruik in de achtertuin die ook niet meer te redden was.