HET GEHEIM ARCHIEF | 4 juli 2018

In 2000 werd ik uitgenodigd om mee te doen aan een workshop om te onderzoeken of documentaire films het uitgangspunt zouden kunnen zijn voor iets op het gebied van nieuwe media: een website, een CD-rom, of iets interactiefs. Het was een initiatief van het Stimuleringsfonds voor Culturele Omroepproducties (Stifo) en het Sandberg Instituut. Een jaar lang zouden filmmakers, grafisch ontwerpers en webdesigners lezingen van experts volgen en gezamenlijke projecten opzetten. Uiteindelijk zou dat leiden tot mijn website over Tiengemeten, in samenwerking met Fred Inklaar en Tigran Spaan.

De eerste kennismaking was op 30 mei 2000, in september zouden we verder gaan. Nieuwe media waren toen nog echt best wel nieuw. Het leek me nuttig als ik zelf, los van de workshop, wat zou uitproberen. Ergens die zomer begon ik met het ontwerp voor een eigen website. In Frontpage natuurlijk, destijds het meest gebruikelijke programma om zelf een website in te maken. Het oudste bestand dat ik nu op mijn computer kan vinden dateert van 9 augustus 2000 12:40 uur. Het is een achtergrondje voor de home page. Ik had ontdekt dat je met de muis best leuk kon tekenen als je het een beetje abstract hield. Het bitmap-plaatje plakte je dan als achtergrond achter de tekst en je kon dan kiezen hoe dat plaatje herhaald werd tot het scherm gevuld was.

Ik noemde de site Het Geheim Archief van Digna Sinke. Vanaf het begin was er een Nederlandse en een Engelse versie. Uitgangspunt was de ordening van mijn archiefstukken in de 15 kasten van mijn souterrain die ik keurig van plakkertjes voorzien had met letters (hoge kasten) en Romeinse cijfers (lage kasten). En van alles houd ik natuurlijk een database bij.

Maar de tijd van de onschuldige eenvoud ligt ver achter ons. Een website moet tegenwoordig geschikt zijn voor alle platforms en voldoen aan allerlei tamelijk ingewikkelde eisen als je vindbaar wil zijn via google. Er is nu een soort format ontworpen in WordPress dat ik natuurlijk wel zelf moet invullen. Voor het grootste deel staat alles op de site wat er vroeger ook opstond, maar nu keurig toegankelijk via een menu. Er staat zelfs veel meer op, en hier en daar zijn nog verwijzingen naar mijn kasten terug te vinden, maar de achtergronden zijn niet meer met de muis getekend, en de kleurige vakjes zijn er ook niet meer. Laatst zei iemand dat hij dat terug had proberen te vinden, hij had het mooi gevonden, maar het was weg.

Vandaar dit stukje.